MySql Veri Tabanını Win 2k ve Xp

Altında Yüklemek

http://www.mysql.com adresinden Mysql veritabanını indirin.(16.10.2003 tarihi itibariyle versiyon 4.0.13 versiyonu tavsiye ediliyor.   http://www.mysql.com/downloads/mysql-4.0.html sayfasında Windows Downloads başlığı altında Windows 95/98/NT/2000/XP/2003 yazan seçenekten download ediniz.

 Muhtemelen indirdiğiniz dosyanın ismi Mysql-4.0.15-win.zip (23. 138 Kb civarında ) gibi bir dosya olacaktır.Bu dosyayı geçici bir dizinde extract ettikten sonra Setup.exe'ye tıklayarak kurulumu başlatın.(Winzıp'ın Install tuşuna basarak da extract etmeden kurabilirsiniz.) Normalde mysql C:\mysql dizini içine kurulacaktır. Farklı bir dizine de kurabilirsin, bu taktirde  bazı ayarlar yapmanız gerekir bu nedenle tavsiy etmem. Mysql bilgisayarınıza kurulduktan sonra daha fazla bilgiyi C:\mysql\Docs altındaki belgeleri okuyarak öğrenebilirsiniz.

Mysql ilk kurulduğunda kullanıcı adınız Root dur. Pasaportunuz yoktur.

Mysql windows 2000 ve Xp'ye bir servis olarak yüklenecektir.Başlat-Çalıştır menusunden NET START mysql yazarak mysql'yi çalıştırabilir, NET STOP mysql yazarak durduruabilirsiniz.(Aynı işi Denetim Masası-Yönetimsel Araçlar-Bileşen Hizmetleri'nden mysql yi seçerek başlatıp durdurabilirsiniz.)

Mysql nin çalışıp çalışmadığı, kullanılan tablolar vs. hakkında bilgi sahibi olmak için windows gezgininden c:\mysql\bin\ dizini içindeki winMySqladmin.exe dosyasına tıklayın.Size kullanıcı adı (user name) ve pasaport soran bir ekran çıkacaktır.  Username kısmına Root,  password kısmına da Root yazın. Ok tuşuna basarak kapatın.Normalde mysql sheware olmayan versiyonunda yazdığınız kullanıcı adı ve şifresiyle bir kullanıcıyı veritabanına eklenir, fakat sheware versiyonunu kullandığınız için bu kullanıcı adı eklenmeyecektir.Yinede windowsun sağ alt köşesinde beliren bu araçla mysql yi başatıp, durdurabilir, veritabanlarını ve içindeki tablo yapılarını, hataları, değişkenleri vs. görebilirsiniz.Winmysqladmin aracı windows (veya Winnt) dizini içinde my.ini isminde bir dosya oluşturacaktır. Bu dosya içindeki verileri winmysqladmin programı ile de görebilir, değiştirebilirsiniz.

http://www.mysql.com/downloads/api-myodbc-3.51.html adresinden Windosw downloads başlığı altındaki MyODBC 3.51.exe dosyasını (Driver Installer başlığı karşısındakini) indirin ve tıklayarak kurun.Bu programla ODBC sürücüleri yardımıyla MYSQL sunucusuna bağlanacağız.

Mysql ilk kurulduğunda localhost(sizin bilgisayarınız) daki tüm kullanıcılara tüm veritabanlarına erişim izinleri verilmiş olarak kurulur.Bu nedenle Ananymous(kimliksiz) kullanıcıları silerek veritabanımızı daha güvenli hale getirelim ve kendi kullanıcı ismimizi ve şifremizi ekleyelim.
Mysql ilk Kurulduğunda Kullanıcılar
  Host User Password Yetkiler
1 localhost root   Tüm Yetkiler
2 localhost     Tüm Yetkiler
3 % root   Tüm Yetkiler
4 %     Yetkisi yok.

Yukarıdaki tabloda dört kullanıcı var, hiç birinin şifresi yok. 1 nolu kullanıcı sadece sizin bilgisayarınızda kullanıcı adı olarak root yazarak mysql ye müdehale edeblir.
2.nolu kullanıcı sadece sizin bilgisayarınızda kullanıcı adı dahi yazmadan mysql'ye müdehale edebilir.
3. nolu kullanıcı başka bir bilgisayardan (hostdan) root kullanıcı adıyla sizin mysql sunucunuza girerek verilerinize müdehale edebilir.
4. nolu kullanıcı başka bir bilgisayardan (hostdan) kullanıcı adı yazmadan bile sizin mysql sunucunuza girerek verilerinize müdehale edebilir.

Mysql'i bu şekilde kullanırsanız crackerlerin boy hedefi haline gelmişsiniz demektir.Aşağıdaki adımları izleyerek kullanıcıları düzenleyelim.

Öncelikle Mysql sunucusu ile bağlantı kurmamızı sağlayan mysql monitor programına girmemezi gerekir (mysql.exe).

Başlat-calıştır'dan cmd yazarak DOS penceresine geçelim (Başlat-programlar-Donatılar-Komut istemi de aynı görevi yapar.):

  [1] C:\>cd mysql [enter]

[2] C:\mysql>cd bin [enter]

[3]C:\mysql\bin>mysql -u root [enter]

[4]mysql> use mysql [enter]

[5] mysql> DELETE FROM user WHERE Host='localhost' AND User='';[enter]
Query OK, 1 row affected (0.05 sec)

[6] mysql>quit;[enter]

[7] C:\mysql\bin\mysqladmin reload [enter]

[8] C:\mysql\bin>mysqladmin -u root password kardelen [enter]

[9] C:\mysql\bin>mysql -u root -pkardelen [enter]

[10]mysql> use mysql; [enter]

[11] mysql> Update user set password=PASSWORD('kardelen') [enter]
-> where host='%'; [enter]
Query OK, 2 rows affected (0.06 sec)
Rows matched: 2 Changed: 2 Warnings:

[12] mysql> FLUSH PRIVILEGES; [enter]
Query OK, 0 rows affected (0.01 sec)

[13] mysql> grant all [enter]
-> on *.* [enter]
-> to mehmet identified by 'marmara' [enter]
->with grant option; [enter]
Query OK, 0 rows affected (0.03 sec)

[14] mysql> quit;

[15] C:\mysql\bin>exit [enter]

 
  Yukarıdaki komutları açıklayacak olursak:köşeli parantez içinde enter yazan yerlerde sadece enter tuşuna basınız):

[1-2] C:\mysql\bin dizini içine gir.
[3] Mysql monitörü içine gir -u dan sonra kullanıcı adı yazılıyor.
[4] Mysql veritabanını kullan.
[5] User tablosunda hostu localhost olan ve kullanıcı adı olmayan kullanıcıları sil.Bir kullanıcıyı silmiş olduk.
[6] mysql monitöründen çık.
[7] mysql sunucusunu durdurup yeniden başlat.(Yaptığımız değişikliğin etkili olması için).
[8] localhostdaki passwordu olmayan root kullanıcısı için "kardelen" kelimesini password yap.
[9] Yeni şifremizle mysql monitörüne tekrar giriş yapalım.
[10] mysql veritabanını kullan.
[11] Bizim bilgisayarımızın dışında giriş yapabilen bilgisayarlardaki (hostlardaki) kullanıcılar için "kardelen" kelimesini şifre olarak verelim.(önceki verdiğimiz şifre ile aynı olması gerekmez.)
[12]  Değişikliklerin etkili olması için tazeleyelim.
[13] Herhangib bir Hostdan (bilgisayardan) giriş yapabilecek, tam yetkili, kullanıcı adı "mehmet" passwordu "marmara" olan bir kullanıcı ekleyelim.
[14] m-Mysql monitöründen çıkalım.
[15] Windowsa dönelim.

Yaptığımız bu değişiklikle yukarıdaki kullanıcı tablosu aşağıdaki gibi değişti.
 

Yaptığımız Değişiklik sonunda Kullanıcıların Rolü:
  Host User Password Yetkiler
1 localhost root 6d1c056074a809b4 Tüm Yetkiler
2 % root 6d1c056074a809b4 Tüm Yetkiler
3 %   6d1c056074a809b4 Yetkisi Yok
4 % mehmet 3245ce4a22a15069 Tüm Yetkiler

Artık  mysql sunucusunu güvenle kullanabiliriz.Çünkü tüm kullanıcılar ister kendi bilgisayarınızda ister dışarda bağlansın şifre isteyecektir.Şimdi daha önce kurduğumuz  ekranın sağ alt köşesindeki trafik lambası şeklindeki winmysqladmin aracını görünür yapalım ve my.ini setup sekmesine tıklayalım.User kısmına rootu silip mehmet, password kısmına yine rootu silip marmara yazalım.Save modification tuşuna tıklayalım ve değişikliği kaydedelim.. Bu işlemi yapmazsak winmysqladmin aracı mysql içindeki değişkenleri, hataları, veritabanlarını vs. göstermeyecektir. Gerçi bu taktirde bilgisayarınız kullanan biri my.ini dosyası içinde şifrenizi öğrenir. Seçim sizin Winmyadmin sadece mysql sunucusunun çalışıp çalışmadığını öğrenmek içinde kullanabilirsiniz.


mysql monitörü kullanarak yaptığımız yukarıdaki işlemleri http://www.mysqlfront.de adresinden Mysql-Front programını indirerek windows ortamında görsel olarak çok daha kolay yapabilir, yeni veritabanı, yeni tablo oluşturma, tabloları yedekleme, dışarıdan veri alma, yeni kullanıcı ekleme silme, kullanıcılara yetki verme vs. işlemlerini yapabilirsiniz.